Telefonszámok: +36-30-820-6251, +36-20-376-8452 Email: info@kozponti-porszivo.hu

A kosár üres    Fizetés

Központi-porszívó.hu - Központi porszívó rendszerek

Melyik fajta csőrendszert válasszam?

 

Cikkünkkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik az alapszerelési anyagok fajtái, méretei között nehezen igazodnak el.

 

    Alapvetően két típusú csőrendszer használatos a lakossági központi porszívók kivitelezésénél: 2”-os és 50 mm-es átmérőjű. A 2”-os kanadai szabványú cső, míg az 50 mm-es európai szabványú. Bár a két csőrendszer között minimális a méretbeli különbség (kb. 0,4 mm), mégsem kompatibilisek egymással, így az egyes elemeket nem lehet keverni.

A 2”-os csőrendszer falvastagsága 1,8 mm, tokhosszúsága 15 mm, színe általában fehér. A csőhálózatot ragasztott kötésekkel kell kialakítani, az ehhez szükséges tangit ragasztó használatával. A cső 2 méteres szálban kapható, és mindkét vége tok nélküli. Az idomok kaphatóak BB-s (mindkét vége tokos) és KB-s (egyik vége tokos, másik vége tokba illeszkedő) kialakításban. Az egyes csövek összeillesztése BB-s karmantyúk segítségével történik. Az idomok között megtalálhatóak a 45 fokos és nagyívű 90 fokos idomok (mindkettő BB-s és KB-s kivitelben is), 45 fokos és 90 fokos „Y” idomok (csak BB-s kivitelben), dupla 45 fokos BB-s „Y” idom, és BB-s 30 fokos idom. A kisívű 90 fokos idom csak BB-s kivitelben kapható, és csak a falicsatlakozó és a szemétlapát-adapter utáni első idom lehet, de oda kötelező. Ezzel biztosítható, hogy a rendszer nem tud eldugulni, ugyanis a kisívű 90 fok lesz a rendszer legszűkebb pontja. Ami ott elakad, könnyen kiszabadítható (hisz elérhető a falicsatlakozónál, illetve szemétlapát-adapternél), ami pedig átmegy, az a rendszer többi részén is át tud haladni egész a központi porszívó gépig. A falicsatlakozók későbbi felszereléséhez szükséges a szerelőlapok beépítése a falicsatlakozónak megfelelő fajtában (ennek típusáról a falicsatlakozóknál lehet információt találni). A szerelőlapokra először egy kisívű 90 fokos idomot kell csatlakoztatni, ezután mehet rá a speciális PVC cső. 2"-os csőrendszerben kizárólag az Electrolux-Beam által forgalmazott 1,8 mm falvastagságú csövet és idomokat értékesítjük, a Sistem-Air 1,4 mm falvastagságú, 2"-os anyagait nem forgalmazzuk, hiszen lényegesen gyengébb anyagból készülnek.

 

Az 50 mm-es csőrendszer falvastagsága 2,1 mm, tokhosszúsága 30 mm, színe általában kék vagy szürke. A 2”-os csőhöz hasonlóan szintén ragasztott kötésekkel épül fel, a csövek 2 métere szálban kaphatóak, és tok nélküliek. Az idomok kaphatóak BB-s (mindkét vége tokos) és KB-s (egyik vége tokos, másik vége tokba illeszkedő) kialakításban. Az egyes csövek összeillesztése BB-s karmantyúk segítségével történik. Az idomok között megtalálhatóak a 45 fokos idomok (BB-s és KB-s kivitelben is), 90 fokos BB-s idom (90 fokos KB-s idom nincs), 45 fokos „Y” idom BB-s és KB-s kivitelben, és 90 fokos „Y” idom BB-s kivitelben.

Az 50 mm-es csőrendszer nem tartalmaz kisívű 90 fokos idomot, ennél a csőrendszernél a szerelődoboz tartalmazza a könyököt. A falicsatlakozók későbbi felszereléséhez szükséges a szerelődobozok beépítése a falicsatlakozónak megfelelő fajtában (ennek típusáról a falicsatlakozóknál lehet információt találni). Az 50 mm-es csőrendszerben az Aertecnica és Disan termékeit forgalmazzuk (akár vegyesen is, hisz egyformák), de kérésre a Sistem-Air csőhálózatát is tudjuk adni. Azonban a Sistem-Air csőhálózata csupán színében tér el az előző két gyártó (Aertecnica, Disan) csőhálózatától, de lényegesen magasabb az ára.

Mindkét rendszer fontos része a gyengeáramú vezérlőhálózat, mely a központi porszívó gép bekapcsolását végzi. A vezérlőhálózat kiépítése 2x0,75 mm2 kábellel történik, D16-os gégecsőben (védőcső) vezetve. Nem szükséges minden falicsatlakozótól a gépig húzni a kábelt, fel lehet fűzni egymás után a falicsatlakozókat, és egy kábelt vezetni a porszívó készülékig. A lényeg, hogy minden falicsatlakozó (és szemétlapát-adapter) összeköttetésben legyen a porszívó géppel. Ha ez nem történt meg, akkor a későbbiekben csak rádióvezérlésű gégecsővel indítható a készülék, mely drágább és nem teljesen „biztos” (nehezen veszi a jelet, bezavar a jelnek más jel, vasbeton leárnyékolja a jelet, stb.) megoldás.

 

Ezen kívül mindkét rendszerben megtalálhatóak a ragasztók, bilincsek (a csőrendszer rögzítéséhez), kifújó fedelek (a kifújó ág végének bogarak, rovarok elleni lezárására), kábelkötegelők (vezérlőhálózati gégecső rögzítéséhez a PVC csőhöz), aljzatkiemelő idomok (ha túl mélyre került a szerelőlap/doboz).

Fontos kiválasztási szempont lehet a csőrendszer kiválasztásánál a központi porszívó gép, illetve a falicsatlakozók fajtája. Az Electrolux-Beam készülékek a 2”-os, míg az Aertecnica, Sistem-air, Disan készülékek az 50 mm-es csőhálózatot használják. Ha előre tudható a központi porszívó készülék fajtája, akkor célszerű ez alapján kiválasztani a csőhálózatot. Ha a későbbiekben mégis más szabványú készülék kerülne felszerelésre, akkor sincs probléma, egy 50 mm-2” átalakítóval felszerelhető bármelyik gép bármelyik csőhálózatra.

Ha előre tudjuk a falicsatlakozó fajtáját, akkor célszerű ez alapján választani a csőhálózatot, ugyanis a különböző szabványú falicsatlakozók nem kompatibilisek egymással.

 

Összességében az mondható el, hogy technikailag nincs túl sok különbség a csőrendszerek között. A 2”-os rendszer elterjedtebb, nagyobb raktárkészletet tartunk belőle (így gyorsabban szállítható), nagyobb a vele kompatibilis falicsatlakozók száma, több fajta idom áll rendelkezésre, a szemétlapát-adaptert könnyebb csatlakoztatni hozzá (az 50 mm-es rendszer esetében célszerű egy 50 mm-2” átalakító alkalmazása).

 

Fontos, hogy a csövek, idomok nem helyettesíthetőek hagyományos lefolyó PVC csővel. Ezeknek a csöveknek más az anyaga (nem antisztatikus), más a tokozása, mások az iránytörések (könnyen eldugul, nagy az ellenállása), mint a központi porszívó csőrendszer esetén. Így a rendszer erőteljesen ki van téve a dugulás veszélyének, illetve a nem megfelelő üzemelésnek. Hagyományos PVC csövek alkalmazása érvényteleníti a központi porszívó gép garanciáját is.

 

Fontos megemlíteni, hogy létezik még egy fajta csőrendszer, melyet központi porszívó rendszerhez is ajánl a gyártó, ez a Rehau csőrendszere. Mivel lényegében ellentmond a központi porszívó szabályainak (gumigyűrűs kötések, kisívű könyökök, stb.), így nem forgalmazzuk, nem alkalmazzuk és nem is ajánljuk senkinek sem. Ha előzetesen ilyen csőrendszer lett beépítve, akkor megoldható bármelyik gép felszerelése erre a csőhálózatra is. Ebben az esetben kérjék telefonos segítségünket.